Skip to main content

Door René Slot, arts en directeur Paracelsus Medisch Centrum

We hebben de neiging te denken dat ziekte vooral veroorzaakt wordt door lichamelijke oorzaken. Zoals bijvoorbeeld door een slechte leefstijl met een te hoog cholesterol, of door een te hoge bloeddruk als gevolg van teveel zout eten of overgewicht.
In het artikel, waar ik onderaan naar verwijs, komt naar voren dat negativiteit en slechte relaties ook lichamelijke ziekte kunnen veroorzaken.
Dit artikel, in het wat populistische Belgische blad; Goed Gevoel, doet verslag van een onderzoek van de Amerikaanse sociaal neurologe Shelly Taylor. Uit dit onderzoek blijkt onder meer dat bij het doormaken van teveel negatieve gevoelens er ziekmakende substanties geproduceerd kunnen worden, die ziekte veroorzaken. Deze stoffen, cytokines genoemd, komen dan vrij en kunnen leiden tot infecties.

Als je het omkeert, zou je kunnen zeggen, dat je gezonder wordt door niet alleen te zorgen voor lichamelijke hygiëne (handen wassen om infecties te voorkomen), maar door ook te zorgen voor psychische hygiëne. Zoals stress vermijden, positieve relaties met mensen aangaan. Misschien kan je zelfs wel zeggen, dat positieve relaties gezond maken.

Het artikel is in zijn geheel te lezen via de nu volgende link:
http://www.goedgevoel.be/gg/nl/105/2012/article/print/detail/1387383/Giftige-vrienden-maken-je-echt-ziek.dhtml