Skip to main content

Het mediterrane dieet en veroudering van het brein

In het wetenschappelijk tijdschrift Neurology van 17 november 2015 verscheen een studie van de neuropsychologe Dr. Yuan Gu c.s., Columbia University over het effect van het mediterrane dieet op de veroudering van het brein.

De studie betrof meer dan 2000 ouderen, die vanaf 2004 gevolgd werden. Er werden MRI scans van de hersenen gemaakt, waarbij de nadruk gelegd werd op het totale hersenvolume en de dikte van de hersenschors. Een afname van beiden wordt gezien bij dementie, waarvan de meest voorkomende vorm de ziekte van Alzheimer is. Belangrijkste conclusie was, dat de afname van hersenweefsel – en daarmee de kans op dementie – verminderd werd door het mediterrane dieet te volgen, m.n. door voldoende vis te eten. De afname van het hersenweefsel was overigens groter bij mensen die veel vlees aten. Door gezond te eten, volgens het mediterrane dieet, kon de brein-veroudering met wel 5 jaar uitgesteld worden.

Het mediterrane dieet

In andere studies is overigens ook de relatie aangetoond tussen ontstekingsfactoren in het bloed en het optreden van dementie, hersenatrofie en depressie.
Daarnaast blijkt een tekort aan vitamine D3, eveneens samen te hangen met hersenatrofie.Gezonde voeding nuttigen betekent, volgens deze studie, het volgen van het , bovengenoemde, mediterrane dieet. Dit dieet gaat uit van het eten van ruim voldoende verse seizoensgroenten, granen, fruit, noten en vis (minimaal 150 gram/week). Daarnaast matig nuttigen van alcohol, slechte vetten, suikers en vlees (máximaal 100 gram/dag). Het mediterrane dieet heeft bovendien positieve effecten op meerdere gezondheidsgebieden.

In de studie, van Dr. Yuan Gu c.s., werd het effect op het brein onderzocht bij een grote groep ouderen van verschillende ethnische achtergrond. Door middel van scans werd aangetoond, dat het totale hersenvolume en de dikte van de hersenschors groter waren bij mensen die dit dieet volgen. Er is dus minder hersenatrofie; afname van de hoeveelheid hersenweefsel.

In het artikel, behorend bij de studie, wordt vermoed dat, door het dieet, meer van de juiste voedingsstoffen ingenomen worden. Door vis te eten zouden mensen meer Omega-3 vetzuren uit visolie, B-vitamines en vitamine D3 binnenkrijgen. Bovendien blijkt dat veel ziekte, waaronder ook andere chronische ‘beschavingsziekten’, samenhangen met een chronische ontsteking in het lichaam. Omega-3 vetzuren lijken, volgens de studie, een belangrijke rol te spelen bij het verminderen van deze ontsteking.

Integrale geneeskunde

In het Paracelsus Medisch Centrum (PMC) wordt bij de behandeling van patiënten gericht gewerkt op het corrigeren van aantoonbare afwijkingen in het bloed. Hierbij wordt gekeken naar onder meer tekorten van noodzakelijke vitamines. Maar ook op het voorkomen en behandelen van ziekten door middel van diëten. Het is een goede zaak, dat nu wetenschappelijk bewezen is, dat gezonde voeding ook werkelijk ziekte kan voorkomen, ook bij hersenaandoeningen.

Preventief werken is niet altijd gemakkelijk, het gaat om werken aan de gezondheid, waar ook een andere leefstijl bijhoort. Maar de voordelen kunnen enorm groot zijn. Allerlei ziekten kunnen regulier behandeld worden zoals een hartinfarct, diabetes, kanker en infecties. Bij al deze reguliere behandelingen moet echter niet vergeten worden dat, het werken aan de zelfgenezing van lichaam (en ziel), de kans op al deze ziekten kleiner maakt en ze ook beter behandelbaar maakt. Belangrijk hierbij is, dat deze vorm van integrale geneeskunde beoefend wordt door goed opgeleide artsen en deze vorm van geneeskunde daarmee ook, zoveel mogelijk, wetenschappelijk onderbouwd is.

Zelf doen

Wat kunnen mensen zelf doen om te voorkomen dat ze ziek worden:
-Gezond eten: dus voldoende groenten, fruit, granen, noten en vis.
-Ongezonde voeding beperken: dus beperken van snelle suikers, zoals suiker, snoep, koekjes, frisdrank en vruchtensap).
-Beperken van slechte vetten en zout en matig zijn met alcohol.

In het Paracelsus Medisch Centrum wordt patiënten aangeraden om fruit liefst alleen bij de maaltijd te eten en niet tussendoor; met name door het effect dat de fruitsuikers op de insulinespiegel hebben.
De voordelen, van dat gezonde eten, zijn meer energie, meer vitaliteit, een helderder hoofd en minder snel oud worden. De èchte anti-aging.
Op de website van het PMC kan meer informatie worden gevonden over het PLID programma dat door dokter Slot, geneesheer-directeur van het Centrum, is ontwikkeld. Dit programma is ontwikkeld voor de behandeling van overgewicht en beschavingsziekten. Hierin staan ook veel nuttige tips: paracelsusmc.nl/team/dokter-slot/dieet.