Paracelsus MC https://www.paracelsusmc.nl Medisch Centrum Mon, 11 Mar 2019 11:19:16 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 https://www.paracelsusmc.nl/wp-content/uploads/2019/05/faviconbal.png Paracelsus MC https://www.paracelsusmc.nl 32 32 149824584 Omega-3 belangrijk maar light-drankjes niet https://www.paracelsusmc.nl/omega-3-belangrijk-maar-light-drankjes-niet/ Mon, 11 Mar 2019 11:18:03 +0000 https://www.paracelsusmc.nl/?p=1049 Het is een verheugende ontwikkeling, volgens René Slot, dat er steeds meer onderzoek verricht wordt naar de invloed van leefstijlfactoren ( zoals het drinken van light-drankjes) en het nut van...

Het bericht Omega-3 belangrijk maar light-drankjes niet verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
Het is een verheugende ontwikkeling, volgens René Slot, dat er steeds meer onderzoek verricht wordt naar de invloed van leefstijlfactoren ( zoals het drinken van light-drankjes) en het nut van bijvoorbeeld supplementen als omega-3 vetzuren bij het ontstaan van ziekte. René Slot is arts en directeur van het Paracelsus Medisch Centrum. Hij verwijst in dit artikel naar een aantal gepubliceerde wetenschappelijke studies die verrassende resultaten opleveren. Hij heeft de resultaten van deze situaties kort samengevat:

Omega-3 verzuren beschermen tegen ziekte en overlijden

Gezonde vetten, de omega-3 vetzuren in visolie, blijken uit nieuw onderzoek niet alleen de kans op hart- en vaatziekten te verminderen, maar ook de kans op overlijden door allerlei andere ziektes te verminderen.

In de betreffende studie, de zogeheten NIH-AARP Diet and Health Study, werden over een periode van 16 jaar een groot aantal mensen gevolgd met onderzoek naar hun leefstijl en de kans op ziekte en overlijden: 240.000 mannen en 180.000 vrouwen werden gevolgd. In deze periode stierven 54.000 mannen (22%) en 31.000 vrouwen (17%).

Binnen deze studie werd ondermeer de invloed van Visolie onderzocht. Uit de studie bleek dat, als er voldoende omega-3 (visolie) ingenomen werd, er totaal 15% minder sterfte was door ziekte bij mannen en 18% minder sterfte bij vrouwen. Bij mannen was er bijvoorbeeld 6% minder sterfte door hart- en vaatziekten en 37% minder sterfte door leverziekte.

Bij vrouwen was er , bleek uit de onderzoeksresultaten, 10% minder sterfte door hart- en vaatziekten en 38% (!) minder kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer (dementie).

Overigens hebben ook andere studies duidelijk gemaakt dat omega-3 ook positief werkt bij aandoeningen als Colitis ulcerosa (een auto-immuunziekte van de darm) en bij ernstige vormen van prostaatcarcinoom.

Volgens René Slot kan gesteld worden dat, op basis van wetenschappelijk onderzoek, het voor iedereen wenselijk is om preventief iedere dag omega-3 in te nemen. Hij raadt in zijn praktijk één capsule per dag aan op de dagen dat er geen vette vis gegeten wordt (zoals makreel, haring, zalm, sardines en dergelijke).

Dieetdranken verhogen de kans op ziekte en overlijden

Uit een studie van de American Heart Association en American Stroke Association die gericht was op het onderzoeken van het effect van dieetdranken, de zogenaamde light dranken kwamen behoorlijk dramatische resultaten naar voren.

Zo bleek uit deze studie dat bij consumptie van twee of meer glazen per dag van deze light drankjes de kans op een CVA door trombose in de hersenvaten, dus een herseninfarct, toenam met 31%. De light dranken bleken 2,5 x meer kans te geven op vernauwing van de kleine slagaders in het brein. Daarnaast bleken deze producten een 29% hogere sterfte te geven door hartaanvallen en hart- en vaatziekten. In de gehele onderzochte groep nam bovendien de sterfte door ziekte anders dan de bovenstaande aandoeningen toe met 16%. Een belangrijk extra risico bij het drinken van light-dranken was het bestaan van obesitas, dus flink overgewicht terwijl juist deze mensen ertoe geneigd zijn om eerder light dranken te drinken.

In een andere studie, de Framingham studie, werd ook het effect van light dranken bij grote groepen mensen onderzocht. Hieruit bleek dat bij één of meer glazen light dranken per dag er 3x meer kans bestond op een CVA en 3x meer kans op dementie.

Tenslotte is gebleken, uit een recente studie door het Karolinska instituut in Stockholm, dat de kans op diabetes 2x groter was bij het nuttigen van light dranken.

Advies

René Slot raadt aan, dat te nuttigen wat zo natuurlijk mogelijk is, met zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen. Daarnaast adviseert hij het mediterrane dieet aan met veel groenten, fruit, goede granen, olijfolie, vis en matig vlees en alcohol.

Probeer (extra) omega-3 te nemen (als u daar vragen over hebt, stuur dan een mail info@dokterslot.nl ). Slot eindigt met het dringende advies light dranken te mijden.

Het bericht Omega-3 belangrijk maar light-drankjes niet verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
1049
Integrale geneeskunde veilig en bewezen https://www.paracelsusmc.nl/integrale-geneeskunde-veilig-en-bewezen/ Sat, 09 Dec 2017 21:45:43 +0000 http://www.paracelsusmc.nl/?p=782 ‘Integrale geneeskunde, zoals deze wordt beoefend door een BIG-geregistreerd arts, is een veilige, effectieve en bewezen (evidence-based) behandelmethode, die naast en samen met de reguliere behandeling door de huisarts of...

Het bericht Integrale geneeskunde veilig en bewezen verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
Integrale geneeskunde, zoals deze wordt beoefend door een BIG-geregistreerd arts, is een veilige, effectieve en bewezen (evidence-based) behandelmethode, die naast en samen met de reguliere behandeling door de huisarts of de specialist kan plaatsvinden. Deze behandeling kan leiden tot een verbetering van de kwaliteit van leven en vermindering van het gebruik van medicatie doordat de zelfgenezingstendens van het systeem verbeterd wordt. Maar het kan ook leiden tot vermindering van ziekte en invaliditeit’. Aldus René Slot arts en geneesheer directeur van het Paracelsus Medisch Centrum.

Het verantwoord verminderen van het gebruik van reguliere medicijnen vermindert niet alleen de kosten in de zorg, maar kan ook de kwaliteit van leven verbeteren doordat de bijwerkingen verminderen. Er zijn tegenwoordig goede, bewezen en effectieve vervangers voor een aantal reguliere medicijnen, denk aan cholesterolremmers, sommige antidepressiva, ontstekingsremmers, maagzuurremmers, etc. We weten nu dat bijwerkingen van geneesmiddelen een belangrijke doodsoorzaak vormen, dus het verminderen van het gebruik hiervan, kan alleen maar positief zijn. Natuurlijk alleen, als deze medicatievermindering verantwoord plaatsvindt, zonder dat de oorspronkelijke ziekte weer de kop opsteekt.

 

Veiligheid
Integrale geneeskunde is, volgens René Slot, dan ook geen “alternatieve” geneeskunde, geen moeilijke keuze tussen of regulier of alternatief. Deze vorm van geneeskunde probeert de reguliere kennis te combineren met de mogelijkheden voor behandeling of advisering voor zelfgenezing door een geschoold arts, die gespecialiseerd is in de integrale geneeskunde.

 Praktijkvoorbeelden van een effectieve behandeling
Praktijkvoorbeelden van mogelijkheden van behandeling:

 • Een vrouw van middelbare leeftijd met klachten van moeheid, spier- en gewrichtspijnen door het gebruik van cholesterolremmers, werd behandeld met een supplement, dat een natuurlijke vervanger van de statines is, waarop alle klachten verdwenen en het cholesterol bij controle laag bleef.
 • Bij een patiënte met reuma, veel gewrichtsklachten (zwelling en pijn) werd voedselallergie voor tarwe vastgesteld. Door een eliminatiedieet (het weglaten van gluten) en het gebruik van natuurlijke medicijnen, kon de kostbare reuma medicatie met de helft verminderd worden en nam de pijn en zwelling af.
 • Een man met overgewicht, suikerziekte (insulineafhankelijke diabetes), hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol en hart- en vaatziekte werd behandeld met het in het Paracelsus Medisch Centrum ontwikkelde PLID-dieet. Het Paracelsus Laag Insuline Dieet. Binnen zes weken was hij niet alleen een aantal kilo afgevallen, maar kon de insuline verminderd worden, net zoals de bloeddrukmedicatie. Na bijna drie maanden bleek bij een bloedonderzoek dat ondanks vermindering van de medicijnen, de diabetes verbeterd was (daling van het HbA1c en cholesterolgehalte in het bloed).
 • Bij een kleuter met onrustklachten waarvan de juf dacht dat er sprake was van ADHD, die daarom voorstelde om hem (een klein kind) te gaan behandelen met Ritalin, bleek sprake te zijn van een fout voedingspatroon (veel te veel suikers). Door gerichte begeleiding van ouders op het gebied van de voeding en door het geven van pedagogische adviezen verdween het onrust gedrag binnen twee weken volledig Onder het gebruik van Ritalin. Hij kon gewoon in de kleuterklas blijven zonder het gebruik van Ritalin.
 • Bij een vrouw met chronische pijnklachten (al meer dan 20 jaar) in de buik en een wisselend ontlastingspatroon, die al bij de maag-, darm- en leverarts geweest was en laxeermiddelen voorgeschreven kreeg, bleek sprake te zijn van een specifieke voedselallergie voor gluten. Dit werd aangetoond door middel van een speciaal bloedonderzoek op voedselallergie. Binnen 2-4 weken waren na een speciaal dieet de klachten sterk verbeterd, de pijn was verminderd en de ontlasting was voor het eerst sinds jaren normaal.

 

Bovenstaande praktijkvoorbeelden geven duidelijk aan hoe de integratie tussen de reguliere en de integrale geneeskunde plaatsvindt. Beide vullen elkaar aan, maar voor een goede behandeling is kennis op het niveau van een arts een voorwaarde.

Bewezen: Evidence-Based Medicine
Veel mensen denken dat natuurlijke geneesmiddelen en supplementen niet zullen werken en niet bewezen zijn. De laatste jaren worden we echter overspoeld met wetenschappelijke studies in toonaangevende, internationale, medische tijdschriften (voor professionals), die de effectiviteit en veiligheid van deze middelen aantonen. Om een paar natuurlijke middelen te noemen:

 • EGCG, het Epi Gallo Catechol Gallaat, de werkzame stof uit de groene thee, blijkt werkzaam te zijn bij chronische leukemie, dementie en bij verschillende vormen van kanker, waardoor de ingebouwde celdood in kankercellen (de apoptosis) geactiveerd wordt.
 • Curcuma, de geelwortel, een bestanddeel van kerriepoeder, blijkt een van de krachtigste ontstekingsremmers te zijn en bewezen effectief te zijn bij vormen van kanker (de apoptosis), dementie (Alzheimer), bij bacteriële infecties, bij schimmels, bij schade aan de cellen van het hart, tegen depressie, gewrichtsklachten, etc.
 • Er zijn ook veel studies over het gebruik van maretak (viscum album extract), de mistletoe. Uit studies blijkt een positief effect op de apoptosis (de ingebouwde celdood in het DNA van cellen, dus ook van kankercellen). Uit recente studies bij pancreascarcinoom (alvleesklierkanker) blijkt dat bij chemotherapie alleen de overlevingsduur van patiënten gemiddeld 7,3 maanden is. Maar gecombineerd met de maretak is de overlevingsduur gemiddeld 12,1 maanden. Uit een andere studie waar het effect van de maretak werd onderzocht bleek dat maretak in 15% van de gevallen geen effect had (maar ook geen bijwerkingen), maar dat er in 47% van de gevallen sprake was van een preventief effect op het terugkeren (recidief) van de tumor en in 38% van de gevallen was er sprake van de regressie van de tumor, de tumor werd dus kleiner. Het andere studies blijkt een verbetering van de kwaliteit van leven (QoL – Quality of Life).

 

Met dit artikel, zegt René Slot te willen aangeven, dat integrale geneeskunde geen alternatieve geneeskunde is die uitgeoefend wordt door mensen die geen kennis van zaken hebben op het gebied van de reguliere geneeskunde. Integrale geneeskunde is in zijn visie de geneeskunde van de toekomst, een geneeskunde, die de hele mens wil behandelen en er op gericht is om de zelfgenezing en de autonomie van de patiënt te versterken. Ook wil Slot met dit artikel aangeven, dat deze vorm van geneeskunde veilig, effectief en wetenschappelijk bewezen is. Een vorm van geneeskunde, die door artsen die daarin geschoold en gespecialiseerd zijn uitgeoefend dient te worden.

 

 

Het bericht Integrale geneeskunde veilig en bewezen verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
782
Zelfhulp bij hooggevoeligheid https://www.paracelsusmc.nl/zelfhulp-bij-hooggevoeligheid-2/ Thu, 07 Dec 2017 11:08:35 +0000 http://www.paracelsusmc.nl/?p=778 Er is een interessante bijdrage aan een Canadees forum over de begeleiding van mensen met HSP; hoog gevoeligheid, een gevoeligheid die voorkomt bij 15 tot 20 procent van de bevolking....

Het bericht Zelfhulp bij hooggevoeligheid verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
Er is een interessante bijdrage aan een Canadees forum over de begeleiding van mensen met HSP; hoog gevoeligheid, een gevoeligheid die voorkomt bij 15 tot 20 procent van de bevolking. Op het Canadese forum voor zelfhulp bij psychische klachten worden tien zogeheten coping strategieën genoemd bij HSP. Een dergelijke strategie is een manier om om te gaan met ernstige stress en bedreigende situaties.

De volgende coping strategieën worden genoemd:

Stop met jezelf te verwijten dat je te gevoelig bent. Kijk meer naar de positieve kanten ervan.

Zorg voor mogelijkheden voor creativiteit en zelfexpressie. Bijvoorbeeld door een talent voor acteren, schilderen, muziek of dans verder te ontwikkelen.

Onderzoek voor welke prikkels, ‘triggers’, je het meest gevoelig bent. Harde geluiden, drukte, slecht weer, etc. Zoek naar oplossingen om daar minder last van te hebben.

Zoek deskundige hulp, als je last hebt van psychische klachten, zoals angst, spanningen of depressieve klachten.

Zorg dat er plekken zijn waar je je rustig terug kunt trekken om de batterijen weer op te laden. Een rustige kamer in huis of wandelen in het bos.

Zorg dat je tijd besteedt aan ontspanning. Denk hierbij aan ontspanningsoefeningen, mindfulness, rustige muziek en verblijven in de natuur.

Maak het leven simpeler. Dus vermijdt vooral dat je overweldigd wordt door teveel dingen op één dag of door teveel prikkels voor de zintuigen zoals TV, internet, harde muziek.

Zorg dat je minder afhankelijk wordt voor de mening van anderen. Zorg dat je meer vertrouwt op het eigen oordeel over jezelf, dan op de mening en (voor-)oordelen van anderen: Jij kent jezelf beter dan andere mensen jou kennen..

Realiseer je dat wat anderen zeggen soms meer met henzelf dan met jou te maken heeft. Als iemand geïrriteerd doet, kan het zijn dat hij of zij zelf gespannen is over iets en dat dat niets met jou te maken heeft.

Zoek support bij anderen, die dezelfde gevoeligheid hebben. Om inzichten op te doen hoe je ermee om kunt gaan.

Dit is het forumartikel: www.healthcentral.com/depression/c/84292/138787/ten-strategies/

Door René Slot, arts en directeur Paracelsus Medisch Centrum

Het bericht Zelfhulp bij hooggevoeligheid verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
778
Een recept voor Flow https://www.paracelsusmc.nl/een-recept-voor-flow-2/ Thu, 07 Dec 2017 11:04:55 +0000 http://www.paracelsusmc.nl/?p=774 De specialist op het gebied van flow, de hoogleraar psychologie Mihaly Csikszentmihalyi, heeft veel onderzoek gedaan naar het ervaren van geluk of ongeluk. Het spreekt mij aan wat zijn onderzoeken...

Het bericht Een recept voor Flow verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
De specialist op het gebied van flow, de hoogleraar psychologie Mihaly Csikszentmihalyi, heeft veel onderzoek gedaan naar het ervaren van geluk of ongeluk. Het spreekt mij aan wat zijn onderzoeken hebben opgeleverd. Een uitzending van Noorderlicht (11-04-2003) ging over zijn werk. Csikszentmihalyi heeft een recept voor het ervaren van flow, het hebben van een piek-ervaring. Hij noemt een aantal vereisten hiervoor:

Het hebben van een duidelijk doel

Feedback ervaren: zien of het werkt of niet.

De juiste moeilijkheidsgraad. Als het te gemakkelijk is verveel je je, als het te moeilijk is ervaar je stress.

Zorg dat je je ècht concentreert op waar je op dat moment mee bezig bent.

Schep voorwaarden voor het ervaren van flow, maak er ruimte voor.

Zorg dat het voldoende uitdagend is wat je doet. Als je van tevoren al weet wat de uitkomst is van wat je doet, treedt er verveling op.

Leef in het nu.

Onderstaand artikel kan gelezen worden als een samenvatting van de uitzending van Noorderlicht
‘Flow’ volgens Mihaly Csikszentmihalyi

Volgens de hoogleraar psychologie Mihaly Csikszentmihalyi ligt het geluk verscholen in de optimale ervaring. [Uitzending: 11 april 2003]

We willen allemaal gelukkig zijn. Maar wat is geluk? En wat te doen als je je niet gelukkig voelt? Waardoor verschaft een identieke werkdag de een voldoening, de ander afstomping? Waarom kan seks het leven verrijken, maar ook verarmen? En waarin zit dan het verschil?

Hoogleraar psychologie Mihaly Csikszentmihalyi doet al vele jaren onderzoek naar de raadselen van (on)geluk. Het blijkt dat mensen zich het gelukkigst voelen als zij het moment zelf optimaal beleven. Csikszentmihalyi noemt dit verschijnsel flow.

De mens krijgt constant een veelheid aan informatiestromen te verwerken. Volgens Csikzentmilhalyi kun je zo’n acht informatiestromen tegelijk behappen, maar als die allemaal even veel aandacht vragen in je bewustzijn, heeft dat als effect dat je geen van die stromen volledig aandacht kunt geven: tijdens je werk moet je bijvoorbeeld niet alleen voortdurend de telefoon opnemen of e-mails beantwoorden, maar ook denken aan de verjaardag van je kind, het je baas naar de zin maken, de garage bellen, plassen, een oplossing vinden voor de hond als je op vakantie gaat en ook nog een vergadering voorbereiden. Als er maar genoeg van dit soort informatiestromen door elkaar heen lopen raakt de geest in een toestand van geestelijke wanorde en daar word je niet gelukkig van.

Als je daarentegen je bewustzijn weet te ordenen door één stroom de ruimte te geven dan onstaat er flow. Csikszentmihalyi vertelt hoe je gelukkiger kunt worden middels dit simpele principe en hoe het niet alleen opgaat voor werk, relaties, families, maar ook voor het functioneren van bedrijven en zelfs van hele landen.

Recept voor flow

Leef volledig en geniet van alle

Csikszentmihalyis adviezen voor een rijker leven..

U zult geen geheime of eenvoudige recepten aantreffen, zegt prof. dr. Mihaly Csikszentmihalyi in het voorwoord van zijn boek ‘Flow – psychologie van de optimale ervaring. Toch, ter inspiratie, enkele adviezen uit het interview dat Csikszentmihalyi aan de VPRO gaf. In het kort: leef je leven zo volledig mogelijk en leer te genieten van alles dat je leven biedt.

FLOW VOELT GELUKKIG
Er zijn verschillende vormen van geluk en nog meer definities ervan. Csikszentmihalyi richt zich op één specifieke vorm. Uitvoerige studies maakten hem duidelijk dat mensen zich het gelukkigst voelen als ze ergens volledig in opgaan. Dan ontstaat de piek-ervaring, of flow zoals hij het noemt. “Het gaat over het volledig functionerende individu, die volledig betrokken is bij wat hij doet en daarbij het beste van zichzelf tot uiting laat komen.”

In de flow voelen we ons sterk, alert, verrichten moeiteloos ons werk en hebben het gevoel de situatie volledig meester te zijn en op de top van ons kunnen te presteren. Zowel ons tijdsbesef als onze problemen verdwijnen tijdelijk achter de horizon, en het lijkt alsof we boven onszelf uitgetild worden.

EERSTE VEREISTE: DOEL
De eerste vereiste van flow-producerende bezigheden is een duidelijk doel, van moment tot moment. Csikszentmihalyi: “De meeste sporten en andere hobby’s hebben dat. Iedere keer dat je met je tennisracket uithaalt, heb je voor ogen waar de bal heen moet gaan. Als je zingt, weet je iedere keer dat je je mond opent, welke noot je wilt voortbrengen. Het is een duidelijke opeenvolging van kleine doelen. Werk heeft ook vaak duidelijke doelen. Het thuisleven niet; het is vaak moeilijker om thuis flow te ervaren.“

TWEEDE VEREISTE: FEEDBACk
“De tweede vereiste is terugkoppeling, liefst onmiddellijk. Je moet weten of je het goed of slecht doet. Als je zingt hoor je onmiddellijk of je de juiste toon te pakken hebt.”

DERDE VEREISTE: JUISTE MOEILIJKHEIDSGRAAD
“De uitdaging moet ongeveer in balans zijn met je vaardigheden. Is het te makkelijk, dan ga je je vervelen en dwalen je gedachten af. Is het te moeilijk, dan word je angstig. Dankzij duidelijke doelen, snelle feedback en balans tussen uitdaging en vaardigheden, kun je je concentreren.”

CONCENTRATIE
Concentratie is zo moeilijk te bereiken omdat de gedachten geneigd zijn alle kanten uit te springen. “Meestal naar negatieve dingen”, zegt Csikszentmihalyi. “Als je aandacht niet volledig wordt opgeëist, ga je denken: ik word oud, ik ben te dik, mijn vriendin vindt me niet meer leuk, enzovoort. Het is een nuttige evolutionaire aanpassing zodat je jezelf zult beschermen tegen dingen die verkeerd gaan. Maar als je teveel tijd besteedt aan wat er allemaal mis kan gaan, leid je een ellendig leven.”

Is alle aandacht op hetzelfde gericht, dan vergeten mensen zichzelf, hun problemen, het verleden, de toekomst, zelfs de tijd. Ze leven volledig in het moment en voelen zich sterk. “Het is zelfs zo dat mensen hun depressie, de pijn van hun borstkanker, of andere lichamelijke of geestelijke aandoeningen vergeten zolang ze ergens mee bezig zijn dat hun volledige aandacht opeist.”

BRENG FLOW IN JE LEVEN
“Zoek eerst uit welke (flow-producerende) activiteiten jij echt leuk vind om te doen en breng die aspecten meer in je leven. Ben je bijvoorbeeld echt geïnteresseerd in mensen, maak je baan dan interessanter door meer tijd met klanten of collega’s door te brengen en je kwaliteiten op dat gebied te versterken. Gebruik je talenten.”

DETAILS
“Besteed vervolgens meer en meer aandacht aan de details van wat je doet.” Je haalt dan meer uit wat je toch al interessant vindt en maakt de saaiere aspecten van je werk of privéleven boeiender. Mihaly kwam mensen tegen met een baan die anderen ronduit saai zouden vinden (zoals de zalmsnijder in de uitzending), maar die zich zo vol overgave en met oog voor detail op eenvoudige taken storten, dat hun werkdag toch een piekervaring is waar ze met voldoening op terugkijken. Met zo’n houding kun je zelfs het strijken van overhemden tot kunst verheffen.

HOU HET SPANNEND
“Sommige activiteiten, zoals schaken en pianospelen, kun je steeds complexer maken, zodat de uitdaging en je vaardigheden in balans blijven. Dat geldt niet voor alles. Bij sommige kaartspelletjes bijvoorbeeld weet je op een gegeven moment wat de uitkomst zal zijn. Daar kun je dan maar beter mee stoppen.” “Seks is ook zoiets. In het begin is het uitdagend om uit te vinden wat je wel en niet kan, hoe aantrekkelijk je bent, hoe mensen op je reageren. Maar op een gegeven moment weet je dat wel, en wil je iets nieuws. Kinky seks bijvoorbeeld, of juist verder gaan dan seks en het emotioneel interessanter maken. De ander echt liefhebben, de ander werkelijk leren kennen, en nieuwe dingen met die persoon doen.”

WERK ÉN PRIVE
Sommige mensen storten zich helemaal in hun werk. Met veel flow, maar zonder privé-leven. Csikszentmihalyi: “Zo iemand mist veel mogelijkheden om zijn leven rijker, interessanter en complexer te maken. Het is een beperkte manier van leven. Bovendien storten die mensen vaak in als ze met pensioen gaan. Hun leven heeft dan geen betekenis meer.”

Privé flowt moeilijker. “De doelen zijn onduidelijker en in een gezin is het moeilijk om de situatie onder controle te hebben. Je vrouw wil het een, je kind het ander, dus je onttrekt je er al snel aan en gaat televisie kijken. Maar het is echt de moeite waard om naast je werk ook van je thuisleven te genieten.

Vraag je af wat de uitdagingen en mogelijkheden zijn, en welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt.”

HIER EN NU
“We ontdekten dat mensen met eenvoudig werk vaak meer van hun werk genieten dan hoogleraren en artsen. Hoogopgeleiden met grote ambitie zijn nooit tevreden met wat ze hebben. Ze zijn niet echt op hun taken gericht, maar op het geld of de macht, op wat ze willen bereiken. Op morgen. Ze leven niet in het moment.”

“Eigenlijk is ons leven zo georganiseerd. We zitten dertien jaar op een saaie school, ‘omdat dat goed is voor later’. Je baan is zwaar, maar er is de belofte dat je machtig en rijk zult worden. Maar voor je het weet ga je met pensioen. Je krijgt een mooi horloge, maar vraagt je af: is dit het nou? Waar is het geluk?”

NIKSEN
“Televisie kijken of romans lezen is niet interactief, je hoeft alleen maar te zitten en het tot je te nemen. Ook niksen gaat vrij snel vervelen. Maar af en toe tijd verspillen kan erg prettig zijn. Je kunt niet altijd maar in de flow zitten. Dat is te uitputtend.”

Door René Slot, arts en directeur Paracelsus Medisch Centrum

Bron: Interview met Mihaly Csikszentmihalyi.
Mihaly Csikszentmihalyi: Flow – psychologie van de optimale ervaring. Boom (1999). 384 blz., ISBN 9053525084.
Twee andere (op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde) boeken over geluk:
Martin E. P. Seligman: Authentic Happiness: Using the New Positive Psychology to Realize Your Potential for Lasting Fulfillment. Free Press (September 2002), 321 blz., ISBN 0743222970.
Dan Baker: What Happy People Know: How the New Science of Happiness Can Change Your Life for the Better. Rodale Press (January 2003), 256 blz., ISBN 1579546021.

Het bericht Een recept voor Flow verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
774
Overleven in het depressieseizoen https://www.paracelsusmc.nl/overleven-in-het-depressieseizoen-2/ Wed, 06 Dec 2017 21:29:37 +0000 http://www.paracelsusmc.nl/?p=766 Blue Monday(20 januari) wordt wel genoemd : Depri-maandag- de meest depressieve dag van het jaar- deze dag markeert het depressiezeioen; de donkere dagen. Als deze datum is gepasseerd zitten we...

Het bericht Overleven in het depressieseizoen verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
Blue Monday(20 januari) wordt wel genoemd : Depri-maandag- de meest depressieve dag van het jaar- deze dag markeert het depressiezeioen; de donkere dagen. Als deze datum is gepasseerd zitten we nog midden in dit depressieseizoen.

Inmiddels is aangetoond dat de zogenaamde Arnall’s Formule, die Blue Monday zou verklaren en genoemd is naar zijn ontdekker de psycholoog Cliff Arnall, volstrekt niet wetenschappelijk is en eigenlijk gezien zou kunnen worden als een, laten we zeggen, grappig verzinsel.

Deze ‘Blue Monday depressie’ zou volgens Arnall te verklaren zijn door een formule waarin: het weer x financiële situatie x tijd sinds kerst tot de macht van het volhouden van goede voornemens, gedeeld door de motivatie x neiging om tot actie te komen.

In de praktijk merk ik, ook na 20 januari, dat de „depressie” nog niet overgetrokken is. Veel mensen komen de laatste tijd bij mij met klachten van somberheid, twijfel, piekeren, initiatiefloosheid, moeheid, etc.

De vragen die mij opkomen zijn: Of deze sombere uitingen van veel patiënten wel een depressie zijn, hoe ik patiënten zo snel mogelijk met een integrale behandeling van hun klachten af kan helpen maar ook wat een patiënt er zelf aan kan doen?

Ik ben van mening dat de diagnose depressie vaak te snel gesteld wordt. Een echte depressie is niet iets wat je twee dagen hebt, het is een langdurig stemmingsstoornis, dus geen tijdelijke ‘dip’. Vaak zijn er klachten van moeheid, slaapstoornissen, schuldgevoelens, hulpeloosheid, machteloosheid, concentratieproblemen, etc. Andere oorzaken van somberheid en energieverlies dienen eerst uitgesloten te worden, voordat de diagnose: Depressie, gesteld mag worden.

Laten we eens vanuit een integrale of holistische benadering naar somberheidsklachten kijken. Hierbij komen 4 gebieden aan de orde:

1-Fysiek. Lichamelijke oorzaken, zoals lichamelijke ziekten (schildklierklachten, bloedarmoede, suikerziekte, kanker, infecties), die tot moeheid kunnen leiden.

2-Energie. Er zijn ook oorzaken die de vitaliteit doen afnemen, die meer ontstaan door de leefstijl. Zoals slecht slapen, ongezonde voeding (veel suiker) en moeheid door veel stress van een drukke baan of geldzorgen. Andere leefstijlissues als teveel alcoholgebruik of het gebruik van drugs en medicijnen.

3-Gevoelsgebied. Emotionele zaken kunnen ook aanleiding geven tot klachten die lijken op een depressie. Zoals relatieproblemen (de periode ná kerst is de periode met de meeste echtscheidingen in het jaar), gevoelens van eenzaamheid, angst voor de toekomst en financiële problemen. Terwijl we in een land leven met enorme potenties en voldoende basisvoorzieningen als gezondheid, eten, kleding en scholing.

4-Ontwikkeling of bewustzijn. Hoe wonderlijk het voor veel mensen lijkt: als je geen lichamelijke klachten hebt, als je voldoende energie hebt en als er geen sterke emotionele problemen zijn die een rol spelen, kun je toch nog ongelukkig zijn. Dat heeft vaak te maken met de persoonlijke ontwikkeling: „ik kan me niet verder ontwikkelen in deze baan”, „ik voel me klem zitten in mijn relatie met ….” Dat kan ook zijn, als je merkt vast te zitten in oude, te strenge oordelen over jezelf. De nimmer slapende ‘innerlijke, interne criticus.’ Kenmerkende momenten van optreden, zijn de grotere crisissen in het leven: Rond het 19e het huis uitgaan (onduidelijkheid over toekomst, eigen persoonlijkheid), rond het 37e jaar, de midlife crisis (‘wil ik dit tot mijn pensioen doen?’, ‘ben ik nou hiervoor op aarde gekomen?’) en rond het 54e jaar, de meno-/penopauze (‘wat kan en wil ik nog?’, ‘wat is de waarde van mijn leven tot nu toe geweest?’, ‘hoe kan ik anderen laten delen van mijn kennis, ervaring en inzichten?”).

Nogmaals alle bovengenoemde punten hoeven helemaal geen depressie te zijn. Ze kunnen er – onbehandeld – wel eventueel toe leiden.

Je kunt je zelfs afvragen of de Nederlandse cultuur op zich niet‘depressief’ is: het kritische beoordelen van elkaar (het bekende‘geheven vingertje’), bij iedere tegenslag en fout klaar staan met oordelen, veroordelen en straffen. De behoefte om de hele maatschappij te controleren en de handelingen van mensen in protocollen te vangen. De angst tekort te komen of het stigmatiseren van bevolkings- en beroepsgroepen.

Wat zou het prettig zijn – ook psychologisch gezien – als we de oordelen over onszelf en anderen eens zouden matigen en wat milder zouden zijn. Als we mensen niet zouden stigmatiseren en veroordelen maar er meer bij zouden betrekken. Als we samen aan iets zouden bouwen, ieder vanuit zijn of haar eigen kwaliteit en talent.

In de praktijk merk ik in de gesprekken, dat de sombere klachten vaak verdwijnen door oog te hebben voor de gehele mens. Ik richt mij in de behandeling op het opsporen en behandelen van lichamelijke klachten, mensen te begeleiden bij hun keuze voor een gezondere leefstijl, patiënten leren omgaan met hun negatieve gevoelens en vooral samen met de patiënt kijken naar de veranderingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Een van de mooiste ontdekkingen in de praktijk was het feit dat iedereen eigenlijk wil werken, maar dan wel het soort werk waarbij er kans is op een eigen ontwikkeling. Werk waarbij er voldoende flowmomenten zijn, waarbij het werk zoveel energie geeft, dat het werk zelf de eigenlijke beloning is. Het salaris is dan mooi meegenomen. Het lijkt een illusie of een wensdroom te zijn, dat zoiets mogelijk is, ik heb het alleen vaak genoeg mogen meemaken dat het ECHT zo werkt. Dát is iets waar ik zelf van in de flow kom en er geen sprake meer is van een depressie ook niet op ‘depri-maandag’.

 

Door René Slot, arts en directeur Paracelsus Medisch Centrum

 

 

 

Het bericht Overleven in het depressieseizoen verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
766
Als snoep voeding wordt https://www.paracelsusmc.nl/als-snoep-voeding-wordt-2/ Wed, 06 Dec 2017 21:26:35 +0000 http://www.paracelsusmc.nl/?p=764 Twee herinneringen uit mijn jeugd kwamen boven bij het nadenken over deze nieuwe blog. De eerste betrof de schilders, die het huis van mijn ouders kwamen schilderen. In hun lunchpauze...

Het bericht Als snoep voeding wordt verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
Twee herinneringen uit mijn jeugd kwamen boven bij het nadenken over deze nieuwe blog. De eerste betrof de schilders, die het huis van mijn ouders kwamen schilderen. In hun lunchpauze aten ze enorme stapels van wel acht boterhammen. Tussendoor aten ze niets, ze hadden veel energie en ze waren gespierd en slank.

De andere herinnering betrof het bezoek aan mijn oom en tante. Er was daar niet veel te beleven, maar een aantrekkelijk deel van het bezoek bestond uit de twee drop-griotten, die mijn oom opdiepte uit een klein zilveren doosje, waarin precies acht dropjes pasten. Hoewel we weinig zin hadden om oom en tante te bezoeken, keken wij een dag van tevoren al uit naar de twee dropjes.

Laten we een kijken wat het verschil is tussen voeding en snoep. Voeding betekent dat we het dagelijks eten, dat het niet alleen een belangrijke bron van calorieën is, maar ons ook moet voeden. Voeden betekent, dat er voedingsstoffen in zitten die we nodig hebben om ons lichaam in stand te houden. Zoals eiwitten, vitaminen, mineralen, sporenelementen, etc. Deze stoffen hebben we nodig om spieren en hormonen aan te kunnen maken en om onze organen in stand te houden. Snoep is iets dat lekker is, wat vaak alleen een bron van smaakstoffen en calorieën is, maar wat ons niet voedt.

De tijden zijn veranderd: wat vroeger snoep was, is nu voeding geworden. Dit valt me vooral op bij kinderen. Hoeveel kinderen gaan niet naar school met koeken (een witmeel product met suiker, smaakstoffen maar weinig voedingsstoffen, wat ook nog grappige oortjes heeft) en ranja (suiker, kleurstoffen en smaakstoffen). De vraag is of ze van deze “snoep” nog ècht zo genieten, als wij vroeger van die karige twee griotjes.

Kijk eens wat er gebeurt als je een zak chips opent of een doos bonbons. Welke chips of bonbons proef je nu echt? Van welke geniet je echt? Meestal geniet je bij de eerste het meeste en is de tweede ook nog lekker. De volgende chips of bonbons eet je bijna automatisch, omdat je je dan weer richt op waar je mee bezig was. Dat kan TV kijken of autorijden zijn. Als je aandacht bij het TV-programma is, proef je de chips niet. Dat is denk ik ook de reden, dat de chips zo sterk van smaak zijn: veel zout, vet en paprika- of bolognese kruiden.

Je kunt je afvragen of we de verbinding met echte voeding verloren zijn. Proeven we nog wel de kwaliteit van het eten? Of, kiezen we meer voor kwantiteit, grote porties, dan voor kwaliteit? Morgan Spurlock liet dit goed zien in de documentaire over fastfood: “Supersize me”.

Ik heb in mijn praktijk gemerkt, dat sommige mensen al gaan afvallen en gezonder worden als ze zich bij iedere hap afvragen of ze wel proeven wat ze eten en of ze er van genieten. Je zou dit “mindful eten” kunnen noemen.

Wat ook veranderd is, in vergelijking met de bovengenoemde schilders die drie keer per dag aten en verder op de ladder stonden, is dat we zijn gaan “grazen”. Meerdere malen per dag tussendoortjes eten en vaak onvoldoende eten bij de maaltijden. Uit een interessante studie van de Universiteit van South Carolina, blijkt dat Amerikaanse kinderen 27% van hun calorieën binnenkrijgen in de vorm van snacks, zoals chips en snoep en dat gemiddeld drie keer per dag. De grootste toename van calorieën kwam uit hartige snacks, snoep, desserts en zoete dranken. Deze studie, de Chapel Hill studie, suggereert dat kinderen tegenwoordig eigenlijk de gehele dag eten.

Het moeilijke van deze “snack, snoep en sap” (of frisdrank) eetcultuur is, dat onze smaak veranderd is in de richting van een oppervlakkiger, zoete of vette smaak voorkeur. Hoe meer snoep, snacks en zoete dranken, hoe minder trek je hebt in wat gezond is. Groenten zijn vaak bitter en zijn dus eerder een probleem bij het avondeten als je geen honger hebt, wat natuurlijk het geval is door het snacken tussendoor.

Het bleek, dat kinderen die borstvoeding gehad hadden beter groenten aten, dan kinderen die alleen flesvoeding gehad hadden. Flesvoeding is immers altijd wat zoet, terwijl de smaak van de borstvoeding wisselt afhankelijk van wat de moeder gegeten heeft. Heeft ze bittere groenten gegeten, zoals andijvie of Brussels lof, is de borstvoeding ook bitterder. Kinderen raken op deze manier dan eerder gewend aan groenten.

De Amerikaanse endocrinoloog Sonia Caprio (Yale Medical Group) – die deze studie heeft besproken – zegt dat obesitas bij kinderen een toenemend probleem wordt en kan leiden tot diabetes, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Maar het is een vermijdbaar probleem dat nog kan worden omgekeerd.

Ik denk wel eens in een weemoedige, romantische bui, dat het beter zou zijn, als we zouden eten zoals in de zestiger jaren aan de Middellandse Zee. Veel fruit, groenten, rijst, olie, knoflook, water drinken en af en toe een glas rode wijn (de Merlot-druif en zou de bloedvaten beschermen). In de zestiger jaren waren er nog niet zoveel voedsel toevoegingen als nu. Veel minder kleurstoffen, smaakstoffen, emulgatoren, etc.

Maar wat kunnen we nu zelf doen, voor onszelf en onze kinderen?

 • Om te beginnen het aantal eetmomenten op een dag verminderen. Dit heeft als voordeel, dat zowel wij als onze kinderen weer trek hebben bij de maaltijd en wat gezond voor ons is, namelijk de bittere groenten, weer gaan eten. Hierdoor krijgen we meer gezonde voedingsstoffen binnen, wat we niet binnenkrijgen met de lege calorieën (alleen vet, suiker, smaakstoffen, etc.) van de snacks, de snoep en de zoete dranken. We eten gezonder en we worden minder dik.
 • Van snoep, snacks en limonade (zelfs vruchtensappen) kunnen we weer een traktatie maken. Iets bijzonders, waar je naar uitkijkt en waarvan je kunt genieten.
 • Gaan oefenen met het principe, dat we alles mogen eten en drinken zolang het aan twee voorwaarden voldoet:
 • Ik moet ervan genieten
 • Ik moet het proeven.

Door René Slot, arts en directeur Paracelsus Medisch Centrum

Bronnen:
http://content.healthaffairs.org/content/29/3/398.full
http://www.yalemedicalgroup.org/caprio_042810
http://nl.wikipedia.org/wiki/Morgan_Spurlock%20%20

Het bericht Als snoep voeding wordt verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
764
Natuurlijke geneeswijzen in de Zwitserse basiszorg https://www.paracelsusmc.nl/natuurlijke-geneeswijzen-zwitserse-basiszorg/ Mon, 02 Oct 2017 11:04:12 +0000 http://www.paracelsusmc.nl/?p=711 Recentelijk kwam in het nieuws dat homeopathische middelen verboden zouden moeten worden, omdat er onvoldoende bewijs voor zou zijn en ze niet zouden werken. Echter, recente ontwikkelingen in Zwitserland, laten...

Het bericht Natuurlijke geneeswijzen in de Zwitserse basiszorg verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
Recentelijk kwam in het nieuws dat homeopathische middelen verboden zouden moeten worden, omdat er onvoldoende bewijs voor zou zijn en ze niet zouden werken.
Echter, recente ontwikkelingen in Zwitserland, laten zien dat er wel degelijk bewijzen zijn. In Zwitserland zijn de natuurlijke geneeswijzen definitief in de basisverzekering opgenomen, na een proefperiode van enige jaren, waarbij intensief wetenschappelijk onderzoek werd verricht. Deze natuurlijke geneeswijzen betroffen o.a. de antroposofische geneeskunde, homeopathie en Chinese geneeskunde en acupunctuur.
Het onderzoek was het gevolg van een burgerinitiatief, een beweging van onderaf, waarbij burgers, patiënten en zorgconsumenten hun wens naar voren brachten dat andere vormen van geneeskunde ook mogelijk moesten zijn, naast de reguliere geneeskunde.

De commissie die dit onderzocht bestond onder andere uit vertegenwoordigers van artsen, patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars, universiteiten en het Ministerie van Volksgezondheid. Wetenschappelijk werd bewezen dat deze vormen van geneeskunde voldoen aan de volgende drie criteria:
• Werkzaamheid
• Doelmatigheid
• Economisch verantwoord.

Dus, in tegenstelling tot wat wordt gezegd en geschreven, blijken deze vormen van geneeskunde dus gewoon werkzaam te zijn en ook nog kostenbesparend te zijn. Er zijn veel wetenschappelijke studies gepubliceerd die aantonen dat deze geneeswijzen werkzaam zijn. Zo zijn er veel studies die de werkzaamheid, van natuurlijke geneeswijzen en -middelen aantonen bij bijvoorbeeld allergie en atopie (eczemen, astma en dergelijke) bij kinderen.

Wat ik in mijn praktijk zie, door interventies vanuit de integrale geneeskunde, is dat het beloop van ziektes en energieproblemen veelal sterk verbeteren. Bovendien kan de behoefte aan dure geneesmiddelen soms verminderen en kunnen mensen weer deelnemen aan het arbeidsproces. Hierdoor kan de druk op de zorgkosten en arbeidsongeschiktheids- en ziekte-uitkeringen afnemen. Zo zijn er bijvoorbeeld patiënten met reuma in mijn praktijk, die minder medicatie nodig hebben en minder last hebben van hun gewrichten. Dat kan wel een kostenreductie van €7000 per jaar voor de zorgverzekeraar opleveren.

Ik ben, zoals u zult begrijpen, een groot voorstander van integrale geneeskunde, waar ik me al meer dan 30 jaar mee bezig houd. Bij deze vorm van geneeskunde wordt de reguliere geneeskunde geïntegreerd (zowel de diagnostiek als sommige noodzakelijke behandelingen) met de complementaire geneeskunde. Bij die complementaire geneeskunde wordt veel aandacht besteed aan: inzichten op gebied van voeding, leefstijl, maar ook natuurlijke geneesmiddelen, zoals plantaardige middelen, homeopathische en antroposofische middelen en zinvolle voedingssupplementen.

Het een kan het ander niet vervangen, het gaat over de samenwerking. Dat is ook de reden dat ik van mening ben, dat de integrale geneeskunde een (universitair en integraal) geschoold arts betrokken dient te worden. Dit om de risico’s en de effectiviteit en zin van een integrale behandeling verantwoord in te kunnen schatten. Bijwerkingen van geneesmiddelen zijn een belangrijke doodsoorzaak en als het mogelijk is effectief te behandelen met minder geneesmiddelen is dat winst voor alle partijen.

In Zwitserland is nu, na het uitgebreid wetenschappelijk bewijs en door te luisteren naar de burgers, deze belangrijke stap genomen. Die zal leiden tot verbetering van de gezondheid van de burgers en het verbeteren van de kwaliteit van leven met reductie van zorgkosten.

Tot slot nog een opmerking, iets wat uit de discussie over effectiviteit van behandelingen weleens dreigt te verdwijnen: Nederland is zoals de rest van Europa een democratie. Dus net zoals de burgers in Zwitserland zouden wijzelf ook moeten kunnen aangeven welke keuzemogelijkheden voor behandeling we zouden willen. Dat heeft te maken met keuzevrijheid en daarmee de vrijheid van het individu. Er moet alleen wel iets te kiezen zijn.

In bovenstaande blog, gepubliceerd in zijn nieuwsbrief aan zijn patiënten d.d. 01-10-2017, geeft René Slot, arts en oprichter van het Paracelsus Medisch Centrum zijn mening over de actuele ontwikkelingen in Zwitserland. Hij zet dit af tegen de huidige situatie betreffende integrale geneeskunde in Nederland.

Het bericht Natuurlijke geneeswijzen in de Zwitserse basiszorg verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
711
De microscoop voorbij https://www.paracelsusmc.nl/de-microscoop-voorbij/ Tue, 19 Sep 2017 20:46:04 +0000 http://www.paracelsusmc.nl/?p=697 De microscoop voorbij In onderstaand artikel geeft René Slot, arts en geneesheer-directeur van het Paracelsus Medisch Centrum zijn visie op de integrale geneeskunde. De integrale geneeskunde is geen alternatieve geneeskunde....

Het bericht De microscoop voorbij verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
De microscoop voorbij

In onderstaand artikel geeft René Slot, arts en geneesheer-directeur van het Paracelsus Medisch Centrum zijn visie op de integrale geneeskunde.

De integrale geneeskunde is geen alternatieve geneeskunde. Immers, de term “alternatief” suggereert dat er een keuze gemaakt moet worden tussen enerzijds de reguliere geneeskunde met haar mogelijkheden van diagnose stellen en behandelingen met reguliere geneesmiddelen. Anderzijds een andere vorm van geneeskunde, die alternatieve behandelingen biedt zoals homeopathie of acupunctuur. In deze beide gevallen gaat het om vormen van behandelingen.

De integrale geneeskunde gaat over een bredere rol van de arts bij het stellen van een diagnose, waarbij gekeken wordt wat de werkelijke oorzaak van een ziekte is. Bij integrale geneeskunde wordt op een veel breder gebied, dan veelal in de reguliere geneeskunde, gekeken naar verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van ziekte. Ik constateer in mijn centrum dat, in de reguliere geneeskunde, regelmatig belangrijke diagnoses over het hoofd gezien worden bijvoorbeeld als direct gekozen wordt voor een therapie, zonder dat er een goede diagnose door een arts gesteld is. Zo kan iemand de diagnose burnout krijgen van een therapeut, terwijl bij onderzoek blijkt dat er sprake is van ernstige vitaminetekorten of een schildklieraandoening. Beiden kunnen leiden tot ernstige vermoeidheid. Met deze moeheid, die maanden kan voortduren, terwijl er gewoon wordt doorgewerkt met een verminderde vitaliteit, wordt de kans op een burnout sterk vergroot.

De titel van dit artikel is: “De microscoop voorbij”, hiermee bedoel ik dat de geneeskunde een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt met allerlei specialisaties, waardoor diagnoses en behandelingen mogelijk zijn, die vroeger ondenkbaar waren. Echter, deze specialisaties kunnen ook leiden tot een te nauwe blik, waardoor andere factoren die van belang zijn niet meer gezien worden. De oorzaken van de ziekte kunnen namelijk deels ook liggen binnen een ander orgaansysteem (dus een andere specialisatie) of samenhangen met de leefstijl en bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen.

Een voorbeeld om dit te verduidelijken:

 • Een kinderpsychiater stelt de diagnose ADHD. Tijdens het (brede) integrale consult wordt echter duidelijk dat het betreffende kind heel veel suikers gebruikt en teveel achter het beeldscherm zit (smartphone, tablet, computer, game boy, tv). Teveel suiker bij kinderen en volwassenen heeft de nodige gevolgen: suikers leiden tot moeheid, concentratieproblemen en verlaagde suikers in het bloed. Deze lage bloedsuikers leiden weer tot productie van adrenaline, wat op zich kan leiden tot agressie, onrust en concentratieproblemen. Door aanpassing van de voeding en vermindering van het beeldscherm gebruik is een opmerkelijke verbetering van de ADHD-klachten mogelijk.

Uit het voorbeeld wordt duidelijk, dat zowel de reguliere als de integrale behandeling (dus de diagnose en de therapie) elk hun waarde hebben en naast elkaar kunnen bestaan en elkaar aanvullen. Je zou kunnen zeggen: “Best of both worlds.” Naast het “microscopiëren” is het “macroscopiëren”, het kijken naar het gehele beeld, van belang.

De tweede benadering vanuit de integrale geneeskunde is het stellen van een diagnose, niet alleen op fysiek gebied, maar ook op drie andere levensgebieden:

 • Het energiesysteem, de ingebouwde vitaliteit bij alle levende wezens, die zorgt voor regeneratie, energie en herstel.
 • Het emotionele systeem, waarbij negatieve emoties die het gevolg zijn van negatieve stress, leiden tot allerlei vormen van ziektes: Astma, maagzweren, colitis ulcerosa, buikklachten, prikkelbare darmsyndroom, hart- en vaatziekten, virusinfecties, reuma, diabetes, migraine, etc.
 • Het gebied van bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling. Hoewel er geen emotionele problemen hoeven te zijn, kunnen mensen toch problemen krijgen, doordat ze zich bijvoorbeeld niet verder kunnen ontwikkelen, geen zelfsturing hebben en geen keuzes maken.

De integrale blik is dus niet alleen gericht op het behandelen van klachten met supplementen en natuurlijke geneesmiddelen of therapieën. De integrale blik gaat veel verder en begint met de diagnose, die mijns inziens eerst door een breed geschoold arts gesteld dient te worden gesteld.

Het bericht De microscoop voorbij verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
697
Angst en het foute bewijs: “F.E.A.R.” https://www.paracelsusmc.nl/angst-en-foute-bewijs-f-e-a-r/ Tue, 19 Sep 2017 20:44:48 +0000 http://www.paracelsusmc.nl/?p=695 Angst en het foute bewijs: “F.E.A.R.” Naar aanleiding van het intensief bezig zijn met het thema ‘Wil’ aan de hand van mijn boek, dat uitkomt, “De Wil is een Pijl®”,...

Het bericht Angst en het foute bewijs: “F.E.A.R.” verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
Angst en het foute bewijs: “F.E.A.R.”

Naar aanleiding van het intensief bezig zijn met het thema ‘Wil’ aan de hand van mijn boek, dat uitkomt, “De Wil is een Pijl®”, heeft René Slot, geneesheer-directeur van het Paracelsus Medisch Centrum in augustus 2017 de opening van het studiejaar van de afdeling Vrije School PABO en de muziekdocenten- en euritmie- opleiding aan de Hogeschool Leiden verzorgd. De vraag was: Hoe kun je de wil van de studenten ondersteunen en wat is de relatie met ontwikkelen van vaardigheden, flow, persoonlijke ontwikkeling en zelfsturing?

Volgens René Slot is het namelijk heel anders als een student de dingen doet omdat het moet; vanuit plicht en dwang, dan wanneer een student dat doet omdat hij of zij er enthousiast over wordt en er energie van krijgt. Het is, volgens Slot in zijn lezing, geen eenvoudige taak om überhaupt te ontdekken wat iemand wil, als er zoveel eisen gesteld worden op kennisgebied, op het gebied van vaardigheden en op het gebied van het sociale gebied. De wil is immers gericht op de toekomst en niet op het verleden.

René Slot gaf, in zijn openingsspeech, een uitleg van zijn overtuiging dat Willen te maken heeft met het hebben van een doel dat energie geeft (Energie), je daarop richten (Focus) en, ondanks alle onzekerheid en spanningen, actief worden (Beweging).

Volgens Slot is het opvallend hoe snel mensen een positieve wending kunnen maken, als ze storende elementen uit het verleden kunnen loslaten en weer een doel hebben waar ze zich op kunnen focussen naar de toekomst. In zijn visie is een doel is niet één stip op de horizon, maar eerder een windrichting. Waarmee bedoelt wordt dat iemand immers alleen weet wat hij of zij ongeveer wil, maar wat iemand precies wil is iets dat ontdekt word op het moment dat het doel nadert.

Angst en het foute bewijs.

In de lezing ging Slot ook in op het thema angst. Dat wil zeggen de verlammende angst die iemand soms kan overvallen en die kan leiden tot agressie of die leidt tot vluchten en niet willen voelen. Volgens hem komt dit voort uit de bekende dierlijke methodes om met een crisis om te gaan: vechten, vluchten of verlammen. De ergste vorm daarvan is de blinde paniek; waardoor iemand verlamd raakt, als een angstig konijn die verlamd is en niet weg kan kijken in de koplampen van een auto. Andere methodes, die met angst te maken hebben, zijn agressie, boos worden, hard rijden, ruzie maken. Maar veel gebruikelijker is, volgens hem, in de huidige cultuur het thema vluchten en niet willen voelen, actueel. Daar zijn veel mogelijkheden voor: vluchten in beeldschermwerk (smartphone, ipad, computeren, games, uren TV kijken) en in verslavingen, zoals verdovende middelen, veel drinken, veel eten en snoepen.

René Slot verwijst hierbij naar de Engelse literatuur waarin vaak het acroniem F.E.A.R. gebruikt wordt. Een acroniem is een woord waarvan elk van de letters verwijst naar een ander woord of begrip. F.E.A.R. staat dan voor “False Evidence Appearing Real”, dat wil zeggen een ervaring, een waarneming of zelfs een gedachte die als ‘waar’ wordt aangenomen, dat is het bewijs, de Evidence. Appearing betekent dat het ècht lijkt. Als voorbeeld noemt hij iemand die ’s avonds in een donkere slaapkamer ziet een slang op de grond ziet liggen en in paniek raakt. Echter als het licht aan wordt gedaan blijkt het geen gifslang te zijn maar een stok. De paniek was, volgens hem, dus volstrekt onnodig.

Dit voorbeeld geldt , volgens Slot, ook voor gedachten, die gegijzeld raken door deze emoties. Slot: ‘Dat is het piekeren waar zoveel mensen aan lijden in de praktijk, waarbij je tracht met de angst om te gaan door het via het denken (denkmatig) op te lossen’.

Volgens hem kun je het beste omgaan met bovenstaande vormen van angst als iemand accepteert dat hij of zij die gevoelens heeft. Als angst , volgens hem , wordt onderdrukt wordt het probleem alleen maar groter. Maar gevoelens helder krijgen is nu eenmaal veel lastiger dan dat iemand zich bewust wordt van een gedachte. En een gedachte is geen gevoel.

Het bericht Angst en het foute bewijs: “F.E.A.R.” verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
695
Het mediterrane dieet en de veroudering van het brein https://www.paracelsusmc.nl/mediterrane-dieet-en-veroudering-brein/ Tue, 19 Sep 2017 20:39:44 +0000 http://www.paracelsusmc.nl/?p=690 Het mediterrane dieet en veroudering van het brein In het wetenschappelijk tijdschrift Neurology van 17 november 2015 verscheen een studie van de neuropsychologe Dr. Yuan Gu c.s., Columbia University over...

Het bericht Het mediterrane dieet en de veroudering van het brein verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
Het mediterrane dieet en veroudering van het brein

In het wetenschappelijk tijdschrift Neurology van 17 november 2015 verscheen een studie van de neuropsychologe Dr. Yuan Gu c.s., Columbia University over het effect van het mediterrane dieet op de veroudering van het brein.

De studie betrof meer dan 2000 ouderen, die vanaf 2004 gevolgd werden. Er werden MRI scans van de hersenen gemaakt, waarbij de nadruk gelegd werd op het totale hersenvolume en de dikte van de hersenschors. Een afname van beiden wordt gezien bij dementie, waarvan de meest voorkomende vorm de ziekte van Alzheimer is. Belangrijkste conclusie was, dat de afname van hersenweefsel – en daarmee de kans op dementie – verminderd werd door het mediterrane dieet te volgen, m.n. door voldoende vis te eten. De afname van het hersenweefsel was overigens groter bij mensen die veel vlees aten. Door gezond te eten, volgens het mediterrane dieet, kon de brein-veroudering met wel 5 jaar uitgesteld worden.

Het mediterrane dieet

In andere studies is overigens ook de relatie aangetoond tussen ontstekingsfactoren in het bloed en het optreden van dementie, hersenatrofie en depressie.
Daarnaast blijkt een tekort aan vitamine D3, eveneens samen te hangen met hersenatrofie.Gezonde voeding nuttigen betekent, volgens deze studie, het volgen van het , bovengenoemde, mediterrane dieet. Dit dieet gaat uit van het eten van ruim voldoende verse seizoensgroenten, granen, fruit, noten en vis (minimaal 150 gram/week). Daarnaast matig nuttigen van alcohol, slechte vetten, suikers en vlees (máximaal 100 gram/dag). Het mediterrane dieet heeft bovendien positieve effecten op meerdere gezondheidsgebieden.

In de studie, van Dr. Yuan Gu c.s., werd het effect op het brein onderzocht bij een grote groep ouderen van verschillende ethnische achtergrond. Door middel van scans werd aangetoond, dat het totale hersenvolume en de dikte van de hersenschors groter waren bij mensen die dit dieet volgen. Er is dus minder hersenatrofie; afname van de hoeveelheid hersenweefsel.

In het artikel, behorend bij de studie, wordt vermoed dat, door het dieet, meer van de juiste voedingsstoffen ingenomen worden. Door vis te eten zouden mensen meer Omega-3 vetzuren uit visolie, B-vitamines en vitamine D3 binnenkrijgen. Bovendien blijkt dat veel ziekte, waaronder ook andere chronische ‘beschavingsziekten’, samenhangen met een chronische ontsteking in het lichaam. Omega-3 vetzuren lijken, volgens de studie, een belangrijke rol te spelen bij het verminderen van deze ontsteking.

Integrale geneeskunde

In het Paracelsus Medisch Centrum (PMC) wordt bij de behandeling van patiënten gericht gewerkt op het corrigeren van aantoonbare afwijkingen in het bloed. Hierbij wordt gekeken naar onder meer tekorten van noodzakelijke vitamines. Maar ook op het voorkomen en behandelen van ziekten door middel van diëten. Het is een goede zaak, dat nu wetenschappelijk bewezen is, dat gezonde voeding ook werkelijk ziekte kan voorkomen, ook bij hersenaandoeningen.

Preventief werken is niet altijd gemakkelijk, het gaat om werken aan de gezondheid, waar ook een andere leefstijl bijhoort. Maar de voordelen kunnen enorm groot zijn. Allerlei ziekten kunnen regulier behandeld worden zoals een hartinfarct, diabetes, kanker en infecties. Bij al deze reguliere behandelingen moet echter niet vergeten worden dat, het werken aan de zelfgenezing van lichaam (en ziel), de kans op al deze ziekten kleiner maakt en ze ook beter behandelbaar maakt. Belangrijk hierbij is, dat deze vorm van integrale geneeskunde beoefend wordt door goed opgeleide artsen en deze vorm van geneeskunde daarmee ook, zoveel mogelijk, wetenschappelijk onderbouwd is.

Zelf doen

Wat kunnen mensen zelf doen om te voorkomen dat ze ziek worden:
-Gezond eten: dus voldoende groenten, fruit, granen, noten en vis.
-Ongezonde voeding beperken: dus beperken van snelle suikers, zoals suiker, snoep, koekjes, frisdrank en vruchtensap).
-Beperken van slechte vetten en zout en matig zijn met alcohol.

In het Paracelsus Medisch Centrum wordt patiënten aangeraden om fruit liefst alleen bij de maaltijd te eten en niet tussendoor; met name door het effect dat de fruitsuikers op de insulinespiegel hebben.
De voordelen, van dat gezonde eten, zijn meer energie, meer vitaliteit, een helderder hoofd en minder snel oud worden. De èchte anti-aging.
Op de website van het PMC kan meer informatie worden gevonden over het PLID programma dat door dokter Slot, geneesheer-directeur van het Centrum, is ontwikkeld. Dit programma is ontwikkeld voor de behandeling van overgewicht en beschavingsziekten. Hierin staan ook veel nuttige tips: paracelsusmc.nl/team/dokter-slot/dieet.

Het bericht Het mediterrane dieet en de veroudering van het brein verscheen eerst op Paracelsus MC.

]]>
690