Skip to main content

Burn-out coaching

Burn-out klachten vormen een serieus probleem, wat ertoe kan leiden dat er een breuk komt in een carrière, de persoonlijke ontwikkeling stagneert en financiële problemen ontstaan. Uiteindelijke gevolgen van burn-out zijn uitputting, lichamelijke en emotionele klachten. Burn-out wordt gekenmerkt door drie hoofdproblemen: moeheid en uitputting, bitterheid en afstand nemen van het werk en de collega’s en een negatief beeld van de eigen kwaliteiten.

René Slot, arts en directeur van het Paracelsus Integraal Medisch Centrum (PIMC), heeft een integraal coaching programma ontwikkeld, wat in zes sessies het burn-out probleem op vier niveaus aanpakt.

  • Niveau 1 – medisch: mogelijke lichamelijke oorzaken van moeheid en uitputting opsporen.
  • Niveau 2 – energie en leefstijl: oorzaken op het gebied van energiemanagement en leefstijl: tekort aan slaap, fout voedingspatroon, te hard werken door overbelasting, uitputting door beeldschermwerk en weinig pauzes.
  • Niveau 3 – emotioneel en psychologisch: oorzaken op emotioneel gebied zoals een hoog streefniveau, faalangst, onvoldoende grenzen stellen, onvoldoende assertief zijn, somberheid of een depressie. Ook problematiek uit de omgeving als ziekte in de familie, mantelzorg, financiële problemen, relatieproblemen of problemen met ouders of kinderen.
  • Niveau 4 – persoonlijke ontwikkeling: oorzaken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Vorm van de coaching, kosten en vergoeding

Het burn-out programma is gebaseerd op 6 sessies van 45 minuten. Waarbij na iedere keer een reflectieverslag gemaakt wordt en kleine thuiswerk opdrachten verricht worden. Na deze 6 sessies wordt samen met de deelnemer een evaluatie opgesteld.

De eerste sessie is een vrijblijvend intakegesprek. Na dit gesprek kunnen zowel de behandelend arts/coach als de deelnemer besluiten om het programma niet door te zetten. Dan wordt alleen de eerste sessie berekend. Besluiten zowel de coach als de deelnemer verder te gaan met het programma dan wordt dit bekrachtigd in een wederzijdse bevestiging.

Inmiddels is gebleken dat bedrijven het gerichte burn-out programma een efficiënte manier vinden om de klachten van de betrokken werknemer op te lossen.

Belangrijkste doel van deze coaching, gebaseerd op de visie van De Wil is een Pijl® (René Slot), is het herontdekken wat je werkelijk wil, het leren omgaan met negatieve gedachten en gevoelens en weer ontdekken wat flowervaring oplevert. Tenslotte het richten op wat je werkelijk wil.

Er zijn succesvolle resultaten geboekt, waarbij de cliënt weer met nieuwe energie en focus aan het werk kon gaan. Als nieuwe kwaliteiten aangeboord worden en de betrokkene weer met energie en enthousiasme kan werken is immers de kans op herhaling van een burn-outsituatie kleiner.

Kosten zijn voor 6 sessies €590,- indien individueel betaald, als medische consulten. Als het burn-out programma via uw bedrijf betaald wordt het programma in een keer in rekening gebracht onder de vermelding burn-out coaching. Het bovenstaande bedrag is dan exclusief 21% BTW.

De kosten kunnen soms vergoed worden door de zorgverzekering.

Voor vragen over mogelijkheden van coaching; zoals waar de behandeling uit bestaat en welke methodiek(en) worden gebruikt, kunt u een mail sturen naar info@dokterslot.nl of via de assistente een afspraak te maken voor een telefonisch overleg (hier zijn geen kosten aan verbonden).