Skip to main content

Het ParacelsusMC preventieprogramma.

Integrale geneeskunde is bij uitstek geschikt om ziektes te helpen voorkomen, of als er al sprake is van ziekte de zelfgenezingstendens te verbeteren, zodat de ernst van de ziekte kan verminderen. Er zijn twee soorten van preventie:

Primaire preventie

De primaire preventie is bedoeld om te voorkomen dat ziekte ontstaat. Voorbeelden van de begeleiding hiervan in het ParacelsusMC zijn:

  • Adviezen voor het gebruik van zinvolle en effectieve voedselsupplementen.
  • Leefstijl- en voedingsadviezen.
  • Begeleiding bij gewichtsreductie door middel van het PLID® dieet- en leefstijlprogramma.
  • Adviezen om om te gaan met spanningen, waardoor bijvoorbeeld stressklachten, hoge bloeddruk en slaapstoornissen kunnen worden voorkomen.

Secundaire preventie

Secundaire preventie gaat over het voorkomen van een verergering van een reeds bestaande ziekte. Bijvoorbeeld om verdere orgaanschade te voorkomen bij diabetes of hoge bloeddruk. Maar ook voor adviezen om bijwerkingen van geneesmiddelen te verminderen. Zo kunnen aanvullende behandelingen helpen tegen de bijwerkingen van bijvoorbeeld spierpijn en gewrichtspijn bij cholesterolremmers. Andere voorbeelden zijn:

  • Kinderen met chronische klachten van snotteren en oorontstekingen.
  • Hoge bloeddruk.
  • Diabetes en overgewicht.
  • Moeheidsklachten bij chronische ziekten en na zware behandelingen.

Het ParacelsusMC preventieprogramma bestaat uit:

  1. Medisch onderzoek: beoordeling door een arts van de lichamelijke klachten en een beoordeling van de eerdere diagnosen, onderzoeken en behandelingen van (reguliere) collega’s. Dit kan uitgebreid worden met een lichamelijk onderzoek en aanvullend (bloed-) onderzoek.
  2. Onderzoek naar en adviezen over vitaliteit en leefstijl: energieniveau, slaap, voedingspatroon, etc.
  3. Onderzoek van emotionele issues die spelen en begeleiding bij psychische klachten, angsten, somberheid en slaapstoornissen.
  4. Gerichte adviezen afhankelijk van de uitkomsten van 1., 2. en 3. Dit kunnen adviezen zijn over het gebruik van natuurlijke geneesmiddelen, voedingssupplementen, maar ook adviezen over eventuele aanpassing van de reguliere medicatie door de huisarts of specialist.

Voorbeelden van behandeling.

  • Bij een oudere heer met klachten die leken op dementie werd nader onderzoek gedaan. Er geen afwijkingen bij het bloedonderzoek en ook geen tekorten aan vitamines, maar de vergeetachtigheid bleek te berusten op bijwerkingen van anti allergiemiddel, dat hij niet meer nodig had. Na staken van dit middel – waar de huisarts geen bezwaar tegen had – verdwenen alle klachten.
  • Een vrouw die cholesterolremmers moest gebruiken in verband met haar verhoogde cholesterol veel last van bijwerkingen: spier- en gewrichtsklachten, naast moeheidsklachten. De cholesterolremmer kon vervangen worden door een natuurlijk voedingssupplement, waarop de klachten verdwenen, maar haar cholesterolwaarde goed bleef.
  • Bij een jongen van twee jaar met chronische verkoudheidsklachten, moeheid, bronchitis en oorontstekingen weer adviezen gegeven over neus spoelen met zout water, aanpassing van het voedingspatroon (met name minder zuivel) en werden natuurlijke geneesmiddelen voorgeschreven. Alle klachten verdwenen en antibioticumkuren waren niet meer nodig.
  • Bij een vrouw met ernstige gewrichtsklachten, onder behandeling van de reumatoloog, werd de voedselallergie vastgesteld door middel van een bloedtest. Na het weglaten van de voedingsmiddelen waarvoor ze allergisch was, namen de gewrichtsklachten (zwelling van gewrichten en pijn) af en kon de medicatie van de reumatoloog gehalveerd worden.