Skip to main content

Coaching door René Slot

René Slot heeft, na meer dan 30 jaar werken met duizenden patiënten, als integraal arts een vorm van coaching ontwikkeld, die hij ziet als de ‘ vierde fase’ in de behandeling van cliënten. Het doel van deze coaching is:

  • Een optimale balans te vinden tussen denken, voelen en willen.
  • De eigen prioriteiten helder hebben.
  • Nieuwe wegen voor persoonlijke ontwikkeling, zowel privé als in werk en studie, ontdekken en durven ‘om te gaan’.
  • In je kracht staan als individu en positief met een doel en een motief in het leven de ontmoeting met de wereld aan te gaan en alle persoonlijke kwaliteiten in te zetten.

Waarom de vierde fase:
In de eerste, medische, fase gaat het erom de lichamelijke klachten en de ziekte te verminderen.
In de tweede fase wordt er gewerkt aan vitaliteit, energie en leefstijl.
In de derde fase wordt gewerkt aan de emotionele en psychische situatie: verbeteren van stemmingsstoornissen (verminderen van somberheid en depressie), verminderen van piekeren, angst- en spanningsklachten.

Coaching is ook mogelijk voor cliënten, waarbij lichamelijke klachten, energieproblemen en emotionele issues nauwelijks een rol spelen, maar waar meer een persoonlijke ontwikkelingsvraag speelt: “in welke richting wil ik me verder ontwikkelen, wat zijn mijn kwaliteiten en mijn diepere motieven? Hoe kom ik in de flow, zodat ik optimale uitdagingen heb om mijn capaciteiten volledig in te zetten?”

Coaching op drie hoofdgebieden, oftewel drie soorten van coaching:

De Wilscoaching is gebaseerd op het boek De Wil is een Pijl®, dat in 2017 uitkomt. Hierbij wordt gewerkt aan de balans tussen de twee polen van denken (informatie verwerven en verwerken, analyse) en willen (vitaliteit, focus, in beweging komen, energie en synthese). Het verminderen van de invloed van oppervlakkige emoties (agressie, angst, verdriet, lust/verslaving). Het versterken van het diepere voelen (persoonlijke waarden, kwaliteiten en sturing geven). De resultaten van cliënten tot nu toe (managers, directeuren, orthopedagogen, zelfstandig ondernemers, juristen en werknemers) zijn positief. Cliënten noemen de resultaten zeer goed: verbetering van stemming en energie, minder angst hebben, ondernemender en assertiever zijn en het ontdekken en realiseren van een persoonlijk doel.

De Intuïtiecoaching wordt ingezet bij cliënten, die hooggevoelig zijn, een sterke intuïtie hebben, creatief zijn en soms lijden aan ADD. De coaching is erop gericht de persoonlijke kwaliteiten te versterken: visie, ontdekken van de essentie, creativiteit, snel doorzien waar de kansen of de risico’s liggen. Daarnaast werken aan prioriteiten stellen, dingen afmaken, niet voor alles en iedereen verantwoordelijk voelen, de verveling die optreedt bij herhalende processen. En het leren hoe een creatief idee op de grond gezet kan worden: doel helder, planning, besluitvorming, samenwerking en realisatie.

Bij Burnoutcoaching wordt eerst gewerkt aan de drie fasen van lichamelijke klachten, energie- en emotionele issues om een optimale voorwaarde voor herstel te bieden. In de vierde coaching fase wordt gewerkt aan de balans tussen denken, voelen en willen. Het ontdekken van wat je echt wil in plaats van leven vanuit plicht, moeten en perfectionisme.

Vorm van de coaching, kosten en vergoeding

Coaching is maatwerk, meestal bestaat de coaching uit 4-7 sessies van 45 – 60 minuten. Kosten kunnen soms vergoed worden door de zorgverzekering of door de werkgever. Vooral als daardoor het functioneren van de werknemer verbetert, nieuwe kwaliteit aangeboord wordt en de re-integratie op het werk na ziekte of burnout sneller kan plaatsvinden. Zelfstandig ondernemers en directeuren kiezen er vaak voor om het zelf te betalen en van de belasting af te trekken als scholing of coaching kosten.

Ik ben somber

Met alle negativiteit die op de moderne mens afkomt of door trauma’s en grote gebeurtenissen in het leven (life-events) kan het leven soms te zwaar worden. Daarnaast kunnen onderliggende klachten of een bepaalde leefstijl de vitaliteit zo ondermijnen dat de energie afneemt en somberheid, piekeren of depressie het gevolg zijn.

Er zijn natuurlijke geneesmiddelen, eenvoudig te leren ontspannings- en meditatie-oefeningen die deze klachten kunnen verminderen. Gevolgd door een gerichte Pijlcoaching op wat mensen ècht willen kan geholpen weer een nieuwe weg naar de toekomst te vinden.

ik blijf maar moe

Moeheid is een vaak moeilijk te begrijpen aandoening. Het is een gevoel, dat verschillende oorzaken kan hebben:

  • Lichamelijke oorzaken als bloedarmoede, diabetes, schildklierproblemen, vitaminetekorten, chronische ontstekingen, etc. Het vereist een goed medisch onderzoek om de lichamelijke oorzaak vast te stellen.
  • Oorzaken op energiegebied. Dat kan door een foute leefstijl met ongezonde voeding, teveel alcohol, teveel suiker of te weinig slaap. Maar ook door te weinig rust of beweging.
  • Emotionele oorzaken, zoals teveel stress, een burnout door overbelasting op het werk of privé.
  • Een belemmerde persoonlijke ontwikkeling, door geen zicht te hebben op wat je echt wil, geen doelen te hebben naar de toekomst, geen ontwikkeling door te kunnen maken privé of professioneel.