Skip to main content

Integrale geneeskunde, zoals deze wordt beoefend door een BIG-geregistreerd arts, is een veilige, effectieve en bewezen (evidence-based) behandelmethode, die naast en samen met de reguliere behandeling door de huisarts of de specialist kan plaatsvinden. Deze behandeling kan leiden tot een verbetering van de kwaliteit van leven en vermindering van het gebruik van medicatie doordat de zelfgenezingstendens van het systeem verbeterd wordt. Maar het kan ook leiden tot vermindering van ziekte en invaliditeit’. Aldus René Slot arts en geneesheer directeur van het Paracelsus Medisch Centrum.

Het verantwoord verminderen van het gebruik van reguliere medicijnen vermindert niet alleen de kosten in de zorg, maar kan ook de kwaliteit van leven verbeteren doordat de bijwerkingen verminderen. Er zijn tegenwoordig goede, bewezen en effectieve vervangers voor een aantal reguliere medicijnen, denk aan cholesterolremmers, sommige antidepressiva, ontstekingsremmers, maagzuurremmers, etc. We weten nu dat bijwerkingen van geneesmiddelen een belangrijke doodsoorzaak vormen, dus het verminderen van het gebruik hiervan, kan alleen maar positief zijn. Natuurlijk alleen, als deze medicatievermindering verantwoord plaatsvindt, zonder dat de oorspronkelijke ziekte weer de kop opsteekt.

 

Veiligheid
Integrale geneeskunde is, volgens René Slot, dan ook geen “alternatieve” geneeskunde, geen moeilijke keuze tussen of regulier of alternatief. Deze vorm van geneeskunde probeert de reguliere kennis te combineren met de mogelijkheden voor behandeling of advisering voor zelfgenezing door een geschoold arts, die gespecialiseerd is in de integrale geneeskunde.

 Praktijkvoorbeelden van een effectieve behandeling
Praktijkvoorbeelden van mogelijkheden van behandeling:

  • Een vrouw van middelbare leeftijd met klachten van moeheid, spier- en gewrichtspijnen door het gebruik van cholesterolremmers, werd behandeld met een supplement, dat een natuurlijke vervanger van de statines is, waarop alle klachten verdwenen en het cholesterol bij controle laag bleef.
  • Bij een patiënte met reuma, veel gewrichtsklachten (zwelling en pijn) werd voedselallergie voor tarwe vastgesteld. Door een eliminatiedieet (het weglaten van gluten) en het gebruik van natuurlijke medicijnen, kon de kostbare reuma medicatie met de helft verminderd worden en nam de pijn en zwelling af.
  • Een man met overgewicht, suikerziekte (insulineafhankelijke diabetes), hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol en hart- en vaatziekte werd behandeld met het in het Paracelsus Medisch Centrum ontwikkelde PLID-dieet. Het Paracelsus Laag Insuline Dieet. Binnen zes weken was hij niet alleen een aantal kilo afgevallen, maar kon de insuline verminderd worden, net zoals de bloeddrukmedicatie. Na bijna drie maanden bleek bij een bloedonderzoek dat ondanks vermindering van de medicijnen, de diabetes verbeterd was (daling van het HbA1c en cholesterolgehalte in het bloed).
  • Bij een kleuter met onrustklachten waarvan de juf dacht dat er sprake was van ADHD, die daarom voorstelde om hem (een klein kind) te gaan behandelen met Ritalin, bleek sprake te zijn van een fout voedingspatroon (veel te veel suikers). Door gerichte begeleiding van ouders op het gebied van de voeding en door het geven van pedagogische adviezen verdween het onrust gedrag binnen twee weken volledig Onder het gebruik van Ritalin. Hij kon gewoon in de kleuterklas blijven zonder het gebruik van Ritalin.
  • Bij een vrouw met chronische pijnklachten (al meer dan 20 jaar) in de buik en een wisselend ontlastingspatroon, die al bij de maag-, darm- en leverarts geweest was en laxeermiddelen voorgeschreven kreeg, bleek sprake te zijn van een specifieke voedselallergie voor gluten. Dit werd aangetoond door middel van een speciaal bloedonderzoek op voedselallergie. Binnen 2-4 weken waren na een speciaal dieet de klachten sterk verbeterd, de pijn was verminderd en de ontlasting was voor het eerst sinds jaren normaal.

 

Bovenstaande praktijkvoorbeelden geven duidelijk aan hoe de integratie tussen de reguliere en de integrale geneeskunde plaatsvindt. Beide vullen elkaar aan, maar voor een goede behandeling is kennis op het niveau van een arts een voorwaarde.

Bewezen: Evidence-Based Medicine
Veel mensen denken dat natuurlijke geneesmiddelen en supplementen niet zullen werken en niet bewezen zijn. De laatste jaren worden we echter overspoeld met wetenschappelijke studies in toonaangevende, internationale, medische tijdschriften (voor professionals), die de effectiviteit en veiligheid van deze middelen aantonen. Om een paar natuurlijke middelen te noemen:

  • EGCG, het Epi Gallo Catechol Gallaat, de werkzame stof uit de groene thee, blijkt werkzaam te zijn bij chronische leukemie, dementie en bij verschillende vormen van kanker, waardoor de ingebouwde celdood in kankercellen (de apoptosis) geactiveerd wordt.
  • Curcuma, de geelwortel, een bestanddeel van kerriepoeder, blijkt een van de krachtigste ontstekingsremmers te zijn en bewezen effectief te zijn bij vormen van kanker (de apoptosis), dementie (Alzheimer), bij bacteriële infecties, bij schimmels, bij schade aan de cellen van het hart, tegen depressie, gewrichtsklachten, etc.
  • Er zijn ook veel studies over het gebruik van maretak (viscum album extract), de mistletoe. Uit studies blijkt een positief effect op de apoptosis (de ingebouwde celdood in het DNA van cellen, dus ook van kankercellen). Uit recente studies bij pancreascarcinoom (alvleesklierkanker) blijkt dat bij chemotherapie alleen de overlevingsduur van patiënten gemiddeld 7,3 maanden is. Maar gecombineerd met de maretak is de overlevingsduur gemiddeld 12,1 maanden. Uit een andere studie waar het effect van de maretak werd onderzocht bleek dat maretak in 15% van de gevallen geen effect had (maar ook geen bijwerkingen), maar dat er in 47% van de gevallen sprake was van een preventief effect op het terugkeren (recidief) van de tumor en in 38% van de gevallen was er sprake van de regressie van de tumor, de tumor werd dus kleiner. Het andere studies blijkt een verbetering van de kwaliteit van leven (QoL – Quality of Life).

 

Met dit artikel, zegt René Slot te willen aangeven, dat integrale geneeskunde geen alternatieve geneeskunde is die uitgeoefend wordt door mensen die geen kennis van zaken hebben op het gebied van de reguliere geneeskunde. Integrale geneeskunde is in zijn visie de geneeskunde van de toekomst, een geneeskunde, die de hele mens wil behandelen en er op gericht is om de zelfgenezing en de autonomie van de patiënt te versterken. Ook wil Slot met dit artikel aangeven, dat deze vorm van geneeskunde veilig, effectief en wetenschappelijk bewezen is. Een vorm van geneeskunde, die door artsen die daarin geschoold en gespecialiseerd zijn uitgeoefend dient te worden.