Skip to main content

Er is een interessante bijdrage aan een Canadees forum over de begeleiding van mensen met HSP; hoog gevoeligheid, een gevoeligheid die voorkomt bij 15 tot 20 procent van de bevolking. Op het Canadese forum voor zelfhulp bij psychische klachten worden tien zogeheten coping strategieën genoemd bij HSP. Een dergelijke strategie is een manier om om te gaan met ernstige stress en bedreigende situaties.

De volgende coping strategieën worden genoemd:

Stop met jezelf te verwijten dat je te gevoelig bent. Kijk meer naar de positieve kanten ervan.

Zorg voor mogelijkheden voor creativiteit en zelfexpressie. Bijvoorbeeld door een talent voor acteren, schilderen, muziek of dans verder te ontwikkelen.

Onderzoek voor welke prikkels, ‘triggers’, je het meest gevoelig bent. Harde geluiden, drukte, slecht weer, etc. Zoek naar oplossingen om daar minder last van te hebben.

Zoek deskundige hulp, als je last hebt van psychische klachten, zoals angst, spanningen of depressieve klachten.

Zorg dat er plekken zijn waar je je rustig terug kunt trekken om de batterijen weer op te laden. Een rustige kamer in huis of wandelen in het bos.

Zorg dat je tijd besteedt aan ontspanning. Denk hierbij aan ontspanningsoefeningen, mindfulness, rustige muziek en verblijven in de natuur.

Maak het leven simpeler. Dus vermijdt vooral dat je overweldigd wordt door teveel dingen op één dag of door teveel prikkels voor de zintuigen zoals TV, internet, harde muziek.

Zorg dat je minder afhankelijk wordt voor de mening van anderen. Zorg dat je meer vertrouwt op het eigen oordeel over jezelf, dan op de mening en (voor-)oordelen van anderen: Jij kent jezelf beter dan andere mensen jou kennen..

Realiseer je dat wat anderen zeggen soms meer met henzelf dan met jou te maken heeft. Als iemand geïrriteerd doet, kan het zijn dat hij of zij zelf gespannen is over iets en dat dat niets met jou te maken heeft.

Zoek support bij anderen, die dezelfde gevoeligheid hebben. Om inzichten op te doen hoe je ermee om kunt gaan.

Dit is het forumartikel: www.healthcentral.com/depression/c/84292/138787/ten-strategies/

Door René Slot, arts en directeur Paracelsus Medisch Centrum