Skip to main content

Veel mensen lijden aan een prikkelbaar darmsyndroom, ook wel PDS of IBS, irritable bowel syndrome genoemd. Hoewel het geen ernstige ziekte is zoals kanker of diabetes, kan het het levensgeluk danig verminderen. Het wordt in de reguliere geneeskunde gezien als een functioneel probleem, een probleem in het functioneren van de darmen. Vaak wordt er bij reguliere onderzoeken geen lichamelijke afwijking gevonden en wordt er geadviseerd er maar mee te leren leven. Als er veel klachten zijn of als ze zodanig ernstig zijn dat sprake is van een ernstige ziekte, kan er een verwijzing volgen naar de MDL-arts, de Maag-Darm-Lever arts.
Deze kan verder onderzoek doen bijvoorbeeld om de ziekte coeliakie uit te sluiten of een colonscopie verrichten, waarbij er in de dikke darm gekeken wordt om poliepen, ontstekingen of kanker uit te sluiten. Gelukkig komt daar maar zelden een ernstige afwijking uit.
Volgens integratief René Slot, directeur van het Paracelsus Medisch Centrum, worden afhankelijk van de klachten medicijnen voorgeschreven tegen de diarree, tegen de obstipatie zoals laxeermiddelen als movicolon, die vocht aantrekken in de darmen, of psylliumzaad, dat zijn plantaardige vezels, die het vocht kunnen vasthouden in de darm.
Eventueel wordt ook, volgens Slot, het FODMAP-dieet geadviseerd, waarbij veel voedingsmiddelen worden weggelaten, zoals zuivel, tarwe (spelt mag wel) en bepaalde fruit- en groentesoorten. Dit dieet moet dan weken tot maanden of zelfs een jaar volgehouden worden terwijl een patiënt eigenlijk nog steeds niet weet met welke voedingsmiddelen er een probleem is. Overigens blijven de klachten met een dergelijk dieet ook dan nog geheel of gedeeltelijk bestaan. In onderstaand artikel gaat René Slot dieper in op de problematiek van de prikkelbare darm en wat zijn behandeling in het Paracelsus Medisch Centrum is.

PDS klachten
De klachten van prikkelbare darm kunnen, volgens Slot, heel verschillend zijn.
Er kan obstipatie, verstopping zijn, waardoor mensen niet iedere dag hiervoor naar de WC kunnen, de ontlasting kan dan hard of brokkelig zijn. Soms hebben mensen een paar keer per dag een klein beetje harde ontlasting en hebben het gevoel niet “ontlast” te zijn, alsof ze niet alles kwijt zijn. Bij lichamelijk onderzoek valt dan op dat de dikke darm vol ontlasting zit en de darmen pijnlijk zijn als erop gedrukt word.
De ontlasting kan ook dunner, brijig of diarree zijn, soms ook een paar keer per dag. Maar het is ook mogelijk dat dunne en vaste ontlasting elkaar afwisselen.
Buikpijn treedt vaak op, dat kan een zeurende pijn zijn die bijvoorbeeld vermindert na toiletbezoek. Maar de pijn kan ook heftig zijn en in aanvallen komen met stekende pijn of krampen.
Regelmatig is de buik sterk opgezet en is er gasvorming die zich uit in boeren of winderigheid.

De behandeling in het Paracelsus Medisch Centrum
Steeds meer mensen vinden de weg naar het Paracelsus Medisch Centrum voor een integrale behandeling van deze PDS-klachten. Ook mensen die al jaren laxeermiddelen gebruiken of bij de MDL-arts geweest zijn en het advies gekregen hebben om met de klachten te leren leven, kunnen hier baat bij hebben.
Dit betreft zowel volwassenen als kinderen waarbij de integrale behandeling een verbetering of het verdwijnen van de klachten kan opleveren, ondanks dat deze klachten vaak al jaren bestaan.

De behandeling start met een uitbreiding van het al verrichte onderzoek. Er wordt een medische second opinion gedaan van de eerdere resultaten van onderzoek en er vindt een analyse van het voedingspatroon plaats, wat opvallend genoeg vaak nog niet heeft plaatsgevonden. Er kan een beperkt lichamelijk onderzoek naar de buik plaatsvinden en zo nodig vindt er een aanvullend onderzoek plaats. Zijn er relatief milde klachten dan kunnen er in eerste instantie dieetadviezen en zo nodig natuurlijke supplementen van Paracelia geadviseerd worden. Het is belangrijk om bepaalde prikkelende voedingsmiddelen weg te laten, suikers te vermijden en voldoende vocht en vezels in te nemen.

Aanvullend onderzoek
“Als er bij eerder onderzoek geen lichamelijke oorzaak van de PDS klachten is gevonden, betekent dat niet dat deze er niet is”, aldus Slot. “In de praktijk zie ik vaak heel positieve resultaten van de allergietest op speciale, IgG-, antistoffen in het bloed tegen voedingsmiddelen. Deze allergie kan bijvoorbeeld bestaan voor gluten, maar ook voor glutenvrije granen, zuivel, kippenei, vissoorten, noten en zaden, etc. Door het weglaten van deze specifieke voedingsmiddelen waarvoor een allergie bestaat is er vaak al een verbetering van de klachten binnen vijf weken te zien”.
Hij noemt het van groot belang om ook het reguliere medische stuk in ogenschouw te nemen. Bijvoorbeeld door een bloedonderzoek naar tekorten van vitamines of ijzer. Of door verder te kijken naar andere ziekten als leverstoornissen, diabetes, coeliakie, colitis of een te traag werkende schildklier (kan ook verstopping veroorzaken). Bij ernstige aandoeningen vindt er direct overleg plaats met de eigen huisarts, die het verdere medische traject begeleidt.
Uit de analyse van het voedingspatroon komen vaak aanwijzingen naar voren over voedingsmiddelen waaraan een tekort dreigt te bestaan of wat in de toekomst kan leiden tot ziekte.

René Slot en zijn medisch centrum zijn aangesloten bij het Microbiome Center Nederland waardoor het mogelijk is om heel uitgebreid onderzoek te doen naar tientallen soorten bacteriën, die ziekte- of gezond makend kunnen zijn. Daarbij wordt ook gekeken naar parasieten en ontstekingswaarden in de darm, tekorten aan goede bacteriën, maar ook ziekmakende bacteriën die iemand niet in de darm zou willen hebben.

Bevindingen en resultaten
In het al jaren begeleiden van patiënten met PDS klachten heeft René Slot een behandeling ontwikkeld die heel zinvol blijkt te zijn. Vaak verbeteren de klachten of verdwijnen ze zelfs. De behandeling omvat tevens een gepersonaliseerd voedingsadvies met zo nodig adviezen voor de leefstijl.
Paracelia supplementen kunnen ondersteunend werken, echter, op grond van de strenge wetgeving is het volgens Slot niet toegestaan om in dit artikel middelen te noemen. Er zijn middelen tegen de obstipatie, een probioticum om de juiste darmbacteriën toe te voegen en er zijn enzymen die helpen om de voeding af te breken. Als patiënten meer informatie willen kunnen zij contact opnemen met de praktijk via info@dokterslot.nl of door te bellen naar 0570-677000.Via dit nummer kan er ook een afspraak voor een consult worden gemaakt.