Skip to main content

Door René Slot, arts en directeur Paracelsus Medisch Centrum

Op de website van Happynews kwam ik een interessant artikel tegen over complementaire geneeskunde in Zwitserland. Wonderlijk hoe landen kunnen verschillen in de benadering van complementaire geneeskunde. In Zwitserland zijn een aantal zaken heel duidelijk geworden:

Homeopathie is wetenschappelijk bewezen met zeer strikte klinische studies naar veiligheid, effectiviteit, zelfs door middel van placebo-gecontroleerde studies (dat zowel gebruiker als voorschrijver niet weten of het medicijn gebruikt is en het effect beoordeeld wordt).

Complementaire geneeskunde is een ‘voordelige’ vorm van geneeskunde.
Complementaire geneeskunde is efficiënt en werkzaam.
Van de Zwitsers wil 85 procent dat natuurlijke geneeswijzen opgenomen worden in de basisverzekering.
Complementaire geneeskunde is opgenomen in de Zwitserse grondwet

Ik denk dat het in Nederland tijd wordt om een zinloze strijd tussen reguliere en complementaire geneeskunde op te geven en dat we – artsen en andere werkers in de gezondheidszorg – gaan samenwerken in het belang van de patiënt.

Dus wèl sterke reguliere geneesmiddelen en agressieve behandelingen als die nodig zijn, bijv. bij ernstige ontstekingen, kanker en auto-immuunziekten om maar een paar te noemen.

En ‘zachtere’ behandeling vanuit de complementaire geneeskunde om de zelfgenezingstendens te bevorderen, ziekte mogelijk te kunnen voorkomen, begeleiding naar een gezonde leefstijl, oog voor de energie- en psychologische kanten van ziekte. Door tijdig hierop in te steken, kan een ziekte dan mogelijk voorkomen worden en de patiënt vitaler worden.

Voor meer informatie over het standpunt van de Zwitserse regering klik op de nu volgende link:
http://www.happynews.nl/2012/03/09/zwitserse-overheid-erkent-in-een-baanbrekend-rapport-de-werking-van-homeopathie/